Te udka z kurczaka robię na tani obiad dla całej rodziny. Sekretem ich smaku jest aromatyczny sos

Dodano:
Udka kurczaka w sosie curry Źródło: Shutterstock / MShev
Udka z kurczaka wiele zyskają, gdy przyrządzisz je w prostym, aromatycznym sosie. Nie zajmie to wiele czasu, a danie zbierze pochwały. Musisz spróbować.

Proste udka z kurczaka w aromatycznym sosie należą do ulubionych dań mojej rodziny. Do ich zrobienia nie potrzebuję wielu składników, a wszystkie kupuję w pobliskim dyskoncie. Ten tani obiad gości u nas bardzo często, gdyż nie tylko jest smaczny, ale też powstaje w mniej niż godzinę. Wszyscy zajadają się nim z zachwytem, a potem na długo zapominają o głodzie. Jeśli szukasz banalnego, a jednocześnie sycącego i nierujnującego portfela posiłku dla bliskich, koniecznie sprawdź ten przepis.

Jak zrobić pyszne udka z kurczaka?

Przygotowanie taniego obiadu dla mojej rodziny nie zajmuje mi wiele czasu. Udka z kurczaka nacieram przyprawami, obsmażam je na patelni, a następnie duszę w aromatycznym sosie z mleka kokosowego i orientalnych przypraw. Mięso wychodzi delikatne i soczyste, a piękny zapach rozchodzi się po całym domu. Moja rodzina ubóstwia to danie, więc często do niego wracam.

Przepis: Udka kurczaka w sosie curry

Prosty i tani obiad z kurczaka, który spodoba się twojej rodzinie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
655 w każdej porcji

Składniki

  • 8 małych udek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki olej rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówUdka z kurczaka oczyść, oprósz solą i pieprzem natrzyj łyżeczką przyprawy curry. Odłóż. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek podobnie rozdrobnij.
  2. Smażenie mięsa i warzywNa patelni rozgrzej oleju rzepakowy. Osmaż na nim udka z kurczaka. Przełóż na talerz, a w naczyniu z tłuszczem zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, resztę przyprawy curry orz kolendrę. Smaż przez minutę, mieszając. Wlej mleko kokosowe i dokładnie je rozprowadź.
  3. Duszenie udek w sosieDo powstałego sosu curry wrzuć kurczaka. Doprowadź zawartość patelni do wrzenia, a następnie duś pod przykryciem przez 20-30 minut. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem.

Jak podawać tani obiad z aromatycznym sosem?

Do dania najlepiej pasuje ugotowany na sypko ryż basmati o lekkim orzechowym posmaku. Często serwuję też udka z kurczaka z ryżem brązowym, który obfituje w błonnik i sprawia, że taki tani obiad syci na dłużej.

Możesz oczywiście podać ryż biały, ale pamiętaj, że to dość mocno przetworzony produkt, który ma mniej wartości odżywczych niż wymienione przeze mnie alternatywy.

Jeśli lubisz, posyp gotową potrawę listkami kolendry. Zielenina nada udkom z kurczaka przyjemnie orzeźwiającej nuty.

Wskazówka dotycząca udek z kurczaka

Do zrobienia aromatycznego sosu curry możesz wykorzystać gotową pastę do dań orientalnych. Kupisz ją w markecie lub w sklepie typu kuchnie świata. To skoncentrowana mieszanka dodatków, występująca w wielu wariantach. Decydując się na taki krok, upewnij się, że wybrany produkt nie będzie dla ciebie zbyt ostry. Mleko kokosowe z puszki łagodzi moc papryczek stosowanych w tego typu wyrobach, ale nie zredukuje pikantnych nut do zera.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...